„Miért csináljátok?”

Érkezett hozzánk egy érdekes kérdés, ami így szólt: „Miért csináljátok a PM-et, ha itt van a magyar piacon a Scroll, amit már mindenki ismer és használ?”

Nem volt nehéz dolgunk, hiszen pontosan azért kezdtünk bele a munkába, azért öltünk megszámlálhatatlan időt, pénzt és energiát a fejlesztésre, mert a magyar piacon a Scroll gyakorlatilag egyeduralkodó volt. Persze voltak és vannak is egyéb megoldások nyomdai gyártástámogatásra, kalkulációra, de a többi megoldás csak elvétve jelent meg az országban 1-1 nyomdánál, egyedi megrendelésre. Nem futottak be nagy „karriert”, nem lettek ismertek, nem terjedtek el. Maradt a Scroll.

Természetesen vannak a piacon külföldi – főleg Nyugat-Európai nyomdai termelésirányító szoftverek is, de ezek Magyarországon, és Kelet-Európában nem terjedtek el. Egyrészt mert nincsenek honosítva, és igenis Európának ezen a felén egy angol nyelvű szoftver használata a termelésben bizony elég nehézkes. Illetve ezen termékeknek az árazása is olyan szintű a legtöbb esetben, hogy irreálisan sokba kerülne bevezetni, nem ad annyit, mint amennyibe kerül.

Tény, hogy ha egy piac egy szereplős, akkor ott nagyon nagy baj van. Elkényelmesíti azt az egy szereplőt, és kiszolgáltatottá teszi a megrendelőket. Hiszen nincs más lehetőség, tetszik, nem tetszik, ez van, ezt kell szeretni, használni.

Az elsődleges okunk a PM elkészítésére az volt, hogy mi magunk is ismertük és használtuk a piacvezető megoldást, és használat közben folyton azt éreztük, hogy mi másképp csinálnánk. Lehetne könnyebben kezelhetőbb, modernebb, átláthatóbb, intuitívabb, grafikusabb. Azt éreztük, hogy mi ennél tudnánk jobbat készíteni! Így végül nekiálltunk és megvalósítottuk a saját elképzeléseink szerint működő nyomdai termelésirányító rendszert.

A másik ok az volt, hogy nem csak egy „telepítő programot” vagy egy „netes hozzáférést” akartunk adni egy kézikönyvvel karöltve. Végig ott akartunk lenni, segíteni a program bevezetésében, a belső folyamatok feltérképezésében és ha kell a megváltoztatásukban is. Azért, hogy ne csak egy új program használatát kezdje el a nyomda, hanem egy szemléletváltás történjen meg! Nem csak egy programot adunk, hanem egy lehetőséget arra, hogy gyorsabban, átláthatóbban és nagyobb nyereséggel működjön a cég!

Egy termelésirányító szoftver bevezetése nem kis feladat. Nem napokban hanem hónapokban kell mérni a bevezetés idejét. Közben pedig egyaránt igénybe veszi a tulajdonos, a vezetők, és az összes dolgozó idejét, energiáját, türelmét.

Nem vagyunk piacvezetők – még 🙂 – de célunk nem is az, hogy leromboljuk amit a Scroll hosszú évek alatt felépített, hanem az, hogy megmutassuk a nyomdaiparnak, hogy igenis van más lehetőség is a piacon! Hogy igenis létezik alternatív megoldás! Van egy másik program, ami lényegét tekintve ugyan azt tudja, de mégis teljesen más!

Szóval itt vagyunk, itt van a PM, tegyeték próbára, és döntsétek el Ti, hogy melyik megoldás a szinpatikusabb!

Mivel az utóbbi fél évben a koronavírus keményen érintette a nyomdaipart is, ezért a belépő szintű megoldásunkat, a PMWeb -et ingyenessé tettük, az összetettebb termékeinket pedig 30% os engedménnyel adjuk mindenkinek, hogy segítsünk az „újrakezdésben”.