HomeOffice egy nyomdában!?!

Mostmár biztosan tudjuk, hogy a COVID.19 tartósan megváltoztatta a mindennapjainkat. Nem csupán arról van szó, hogy egy pár hétig speciális intézkedések mellett kell végezni a munkát, vagy be kell iktatni egy 1-2 hetes leállást. Ez a vírus teljesen átalakította a világunkat. A magánéletünket és a munkahelyi mindennapjainkat is.

A nyomdaipar soha nem arról volt híres, hogy az otthonról való munkavégzés – „home office” – átszőtte volna a dolgozók hétköznapjait. Reggel mindenki bejött a nyomdába, reggeli kávézás, beszélgetés, indul a munka, egész nap ruhanás, telefonálás, e-mailezés, adminisztráció, papírmunka, aztán munkaidő vége, és irány haza. Ha valaki rosszul érezte magát, megbetegedett, vagy valami családi ok merült fel, akkor az hazament, és a többiek a nyomdában megoldották – több kevesebb sikerrel – a kieső ember helyettesítését. Az otthoni munkavégzés egyik nagy hátráltatója az volt, hogy ha valaki meg is próbált otthonról dolgozni, akkor az azt jelentette, hogy egész nap a telefonon kellet lógnia, hogy minden számára szükséges információt megkapjon, és minden információt átadjon, amire másoknak van szüksége.

Ez az ami most megváltozott. Egy olyan új helyzet alakult ki, amikor esetenként olyan embernek is otthon kell maradnia karanténban, aki munkaképes, semmi baja, gond nélkül tudná végezni a munkáját, de biztonsági okokból nem jöhet be, nehogy megfertőzze a többieket. Ezt pedig tetézi azt, hogy ez nem csak 1-2 embert érint, hanem akár a fél nyomda is ilyen helyzetbe kerülhet, így pedig gyakorlatilag működésképtelenné válhat a cég.

A „kényszerhelyzet” mellé pedig bejött fontos szempontként a megelőzés is. Hiszen minél kevesebb ember van összezárva, minél kevesebb a kontaktus, minél inkább el vannak szepraálva egynmástól a dolgozók, annál nagyobb az esélye, hogy „megvédik” egymást, és nem terjed a vírus, és egyetlen ember miatt nem kapja el a betegséget a fél nyomda.

Elkezdtük elemezni a nyomdákat, megnézni a PM rendszerünk felhasználásból érkező adatokat, és használata során szerzett tapasztalatokat, és ez alapján megvizsgáltuk, hogy melyek azok a munkakörök, amiket a PM segítségével könnyen és egyszerűen „homeoffice-osítani” tudunk. Mi magunk is meglepődtünk.

Munkakörök, amik a PM segítségével otthonról is elvégezhetőek

Árajánlat készítés – Megrendelés felvétel – Grafikai tervezés – Gyártás programozás – Szállítólevél készítés – Számlázás – Statisztikák, kimutatások, összesítések – UtókalkulációAlapanyagrendelés

Gyakorlatilag minden olyan munka, amit az irodában végeznek a kollégák, egy megfelelő rendszerrel támogatva gond nélkül áthelyezhető otthonra.

De nem is ez a hatalmas előrelépés ebben, hanem az, hogy mindezen munkakörök folyamatos telefonálgatás nélkül végezhetőek el az otthon kényelmében!

A kalkulátor elkészíti az árajánlatot, és kiküldi az ügyfélnek (e-mail-en vagy a PMWebPortál felületen keresztül). Az ügyfél megtekinti az elkészült árajánlatot a PMWebPortál -on, majd rögtön azon keresztül ki is tudja választani, hogy mit és mennyi példányban szeretne megrendelni, majd leadja a megrendelést a nyomdának. A gyártmány gazda erről azonnal értesítést kap, és már ki is írja gyártásra. A programozó el tudja végezni a munka gyártási-tervbe való illesztését.A grafikus elkészíti a kilövést, a PMWebPortál -on keresztül az ügyfél jóváhagyja a végleges grafikát. Közben a raktáros látja, hogy mikor és milyen alapanyagból mennyit kell előkészítenie, hogy a munka gyártható legyen. A gépterem elkészíti a munkát. A gyártmánygazdja kiírja az elkészült terméket szállításra. A raktáros összekészíti, a futár már viszi is ki a megrendelőnek, aki már tudja, hogy érkezik a terméke, mert a PMWebPortál -on keresztül erről értesítést kapott, és még a kiállított szállítólevelet is előre látja. Miközben az ügyfél kezében már ott van a megrendelt áru, az utókalkuláció már automatikusan le is futott. A pénzügyes kolléganő a kanapén ülve kiállítja a számlát a megrendelőnek. Közben a gyártmány gazda már át is böngészte az adatokat, és nyugadtan ül vissza a TV elé, hiszen látja, hogy a tervezettnél 2% al magasabb nyereséget sikerült elérni a munkán a hatékony munkaszervezésnek köszönheztően 🙂

Természetesen mindenki nem dolgozhat otthonról. A raktárosnak, gépmestereknek muszáj bemenni a nyomdába, de így is elértük azt, hogy a dolgozók jelentős része otthonról dolgozik, így vigyázva a saját és a többiek egészségére is. Nem kell egymásnak telefonálgatni. Nem áll le a folyamat, nem akad el a munkavégzés, nem veszik el egyetlen információ annak ellenére sem, hogy a gyártás „vezénylő” dolgozók egyike sem tartozkódik a nyomdában.

De mi lesz ha már a COVID.19 nem okoz problémát? Mindenki újra visszamegy a nyomdába, és nyugdíjba küldik az otthoni munkavégzés eszközeit a következő vírus-járványig? Nem hiszem. Ez a változás – amin most keresztülmegyünk – tartós módosításokat fog hozni a mindennapos munkában. Hiszen ha az otthon kényelméből, utazási költség és idő nélkül elvégezhető rengeteg feladat, akkor miért ragaszkodnánk a régi bevált szokásokhoz? Miért ne tarthatnánk meg ezt a munkamorált a későbbiekben is?

A változás elkezdődött. A nyomdaiparban is. Elindulsz az új úton, vagy maradsz a régi bevált megoldásoknál, és hagyod, hogy a versenytársaid leelőzzenek?

Hogy az otthoni munkavégzésre való átállást megkönyítsük, létrehoztunk a PM rendszernek egy könnyített, egyszerűsített változatát. Ez a megoldás a teljes PM rendszer funkcionalitását adja, de a beveztési idő töredéke a teljes rendszer bevezetésének! Egyszerűsített módon működik, nem kell mindent tökéletesen felparaméterezni ahhoz, hogy el lehessen kezdeni az átállást a digitális ügyvitelre.

Engedje meg, hogy segítsünk, és a kollégák sokkal nagyobb biztonságba, otthonról dolgozhassanak!